Generalitati

Mare Neagra este una dintre cele mai fascinante ecosisteme marine din lume, aproape unica prin aceasta fascinatie. Avind un bazin hidrografic foarte intins si in acelasi timp un schimb limitat de ape cu alte mari si oceane, ea devine astfel extrem de vulnerabila la impactul activitatilor umane desfasurate pe uscat.

Marea Neagra are cel mai mare bazin hidrografic din lume, acoperind o treime din suprafata Europei. In fiecare an, riurile tributare deverseaza peste 350 km 3 de apa, 85% provenind din cele trei mari fluvii: Dunarea, Nistrul si Niprul.

 

Legatura cu Oceanul Modial se face doar prin Strimtoarea Bosfor, foarte ingusta, de doar 700 m latime si 70 m adincime. Desi adincimea Marii Negre depaseste 2000 m, viata marina se desfasoara doar in stratul superior de 150-200 m, adincime sub care mai traiesc doar bacterii care, consumind oxigenul, au dat nastere celei mai intinse « mari anoxice » sau sarace in oxigen.

Datorita acestui urias bazin de drenare, Marea Neagra este afectata de activitatile desfasurate de peste 165 mil. de oameni, profund inconstienti de faptul ca ei sunt vinovati de poluarea acestui bazin acvatic, aproape unic, de pe pamint. Numai in zona de coasta locuiesc permanent 16 mil. oameni, la care se mai adauga 4 mil. de turisti care produc un adevart exod prin statiunile balneo-climaterice in timpul sezonului estival.